Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται...

http://www.stylista.gr/userfiles/0ab95488-bf2b-424e-b925-26996b8ee4ac/healthy_breakfast.jpgΟ διατροφολόγος Γιώργος Λάντις προτείνει το ιδανικό breakfast για το lifestyle σου

Εάν ανήκεις στον τύπο της μέσης Ελληνίδας που ξεκινά την μέρα της με έναν σκέτο καφέ, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις και να δώσεις στο πρωινό σου γεύμα την θέση που του αξίζει. Και υπάρχουν τέσσερις πολύ καλοί λόγοι για να το κάνεις, όπως μας εξήγησε ο διατροφολόγος Γιώργος Λάντις


1. Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ πρωινού και διατήρησης σταθερού & χαμηλότερου σωματικού βάρους. Αντίθεται, τα άτομα τα οποία δεν έχουν μάθει ή δεν συνηθίζουν να παίρνουν πρωινό από την παιδική τους ηλικία έχουν μια τάση για αύξηση του σωματικού βάρους ως ενήλικες. Ακόμη και αναφορές περί χαμηλότερης χοληστερόλης έχουν προκύψει από έρευνες που σύγκριναν την συχνότητα κατανάλωσης πρωινού.
2. Το πρωινό αποτελεί το έναυσμα του μεταβολισμού μόλις σηκωθούμε από το κρεβάτι και πριν ξεκινήσουμε τις δραστηριότητες της υπόλοιπης ημέρας.
3. Η κατανάλωση πρωινού συσχετίζεται με την κάλυψη των αναγκών μας σε αυτό που αποκαλούμε "ελάχιστη ημερήσια πρόσληψη διατροφικών στοιχείων".
4. Επίσης, συσχετίζεται με καλύτερη μνήμη και διάθεση κατά την διάρκεια της μέρας.

Και, επειδή όλες μας έχουμε μια δικαιολογία που δεν προλαβαίνουμε να πάρουμε σωστό πρωινό, ζητήσαμε από τον Γιώργο Λάντις να μας προτείνει εύκολα, γρήγορα και υγιεινά πρωινά για 5 διαφορετικούς τύπους γυναικών- κάπου εκεί θα βρεις σίγουρα και τον δικό σου!

Αν κάνεις πνευματική εργασία
«Εδώ χρειάζεσαι ένα γρήγορο πρωινό, πλούσιο σε σύμπλοκους υδατάνθρακες μιας και ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί κυρίως γλυκόζη για την θρέψη του. Και πρέπει να είναι υδατάνθρακες βασισμένοι στο άμυλο και πλούσιοι σε φυτική ίνα έτσι ώστε να απορροφούνται αργά από το αίμα και να έχουν διάρκεια. Επίσης πρέπει να σημειώσουμε ότι αρκετές έρευνες έχουν παρατηρήσει ότι οι ανάγκες του εγκέφαλου για γλυκόζη αυξάνουν όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πέφτουν. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να παρέχεις επάρκεια γλυκόζης στον εγκέφαλο μέσα από την διατροφή σου ώστε να διατηρήσεις την μεταβολική του δραστηριότητα και σε επέκταση την πνευματική του "διαύγεια". Όσο για τον καφέ, καλύτερα άφησέ τον για την δουλειά (η δράση του διαρκεί τα πρώτα 15 λεπτά που τον καταλανώσεις, οπότε μάλλον θα σου είναι πιο χρήσιμα στην δουλειά) και προτίμησε τσάι στο πρωινό, το οποίο περιέχει ευεργετικά φλαβονοειδή.»
Ιδανικό πρωινό: Συνδύασε δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες με γιαούρτι (2%) και λίγο μέλι ώστε να δώσεις στον εγκέφαλό σου μια γρήγορη πηγή υδατάνθρακα για τις πρώτες ώρες της δουλειάς.

Αν κάνεις πολύωρη καθιστική εργασία
«Λίγο πολύ ισχύει ότι και στην πνευματική εργασία. Αυτό που θα προτείναμε είναι να δείξεις προσοχή στα κορεσμένα – ζωικά λιπαρά και να καταναλώνεις φρούτα σε καθημερινή βάση στο πρωινό σου. Μην ξεχνάς πως η καθιστική εργασία συσχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα άρα η αντιοξειδωτική δράση των φρούτων παίζει σημαντικό ρόλο από διατροφικής άποψης».
Ιδανικό πρωινό: Μια κούπα πράσινο τσάι για να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό, τουλάχιστον 2 φρούτα της επιλογής σου και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως η βρώμη και το πολύσπορο ψωμί. Εάν προτιμάς τα γαλακτοκομικά, είναι σημαντικό να μην ξεπερνούν το 2% σε λιπαρά.
 
Αν η δουλειά σου έχει πολλή ορθοστασία
«Εδώ χρειάζεσαι ένα γρήγορο πρωινό, πλούσιο σε υδατάνθρακες συνδυασμένους με πρωτεΐνη και λίπος . Αυτός ο συνδυασμός θα βοηθήσει ώστε για τις επόμενες 3 με 4 ώρες ορθοστασίας να μην νιώσεις αίσθηση πείνας αλλά να έχεις και την απαιτούμενη ενέργεια».
Ιδανικό πρωινό: Θα μπορούσε να περιέχει 2 φέτες πολύσπορο ψωμί συνδυασμένο με ένα βραστό αυγό και ένα φρέσκο χυμό πορτοκάλι.

Αν γυμνάζεσαι πρωινές ώρες
« Η σχέση μεταξύ πρωινού και φυσικής άσκησης είναι πλέον καλά εδραιωμένη. Έρευνες δείχνουν ότι ένα καλό πρωινό εμπλουτισμένο με υδατάνθρακες συσχετίζεται με καλύτερη απόδοση τόσο κατά τη διάρκεια μιας μέτριας ή έντονης φυσικής δραστηριότητας όσο και στη συνέχεια της ημέρας».
Ιδανικό πρωινό: Ξεκίνησε με ένα smoothie φρούτων (μήλο, μπανάνα, πορτοκάλι & 2κ.σ. γιαούρτι) ή σε ένα φλιτζάνι ανακάτεψε σιτάρι ή βρώμη με 1 κ.σ. μέλι και λίγα τριμμένα καρύδια. Μετά το τέλος της άσκησης συνέχισε με ένα κουλούρι ολικής αλέσεως, το οποίο θα ανοίξεις στη μέση και θα το αλείψεις με ελαφριά στρώση μέλι ή ένα οποιοδήποτε τυρί κρέμα»

Αν η ενέργειά σου πέφτει πολύ γρήγορα
«Ένας από τους βασικούς λόγους στον οποίο οφείλεται η γρήγορη κόπωση κατά την διάρκεια της ημέρας είναι η έλλειψη πρωινού. Ο λόγος έχει να κάνει κυρίως με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τα οποία μειώνονται και δεν αναπληρώνονται κατά την διάρκεια της μέρας μέσω της τροφής. Στην περίπτωση που υπάρχει πρωινό αλλά συμβαίνει το ίδιο, η απάντηση από διατροφικής πλευράς μάλλον βρίσκεται στην ποιότητα των υδατανθράκων που καταναλώνονται στο πρωινό. Εδώ είναι που παίζουν σημαντικό ρόλο οι υδατάνθρακες που απελευθερώνονται αργά στο αίμα με αποτέλεσμα να εξασφαλίζουμε διάρκεια γλυκόζης και φυσικά ενέργειας. Οι υδατάνθρακες αυτοί προέρχονται από τροφές που είναι πλούσιες σε φυτική ίνα όπως ολόκληρα φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως ή πολύσπορα και ξηρούς καρπούς. Μιλώντας ενεργειακά είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε τα φρούτα ολόκληρα παρά σε μορφή χυμών όπου οι υδατάνθρακες του φρούτου θα απορροφηθούν γρηγορότερα».
Ιδανικό πρωινό: Συνόδεψε το πρωινό σου με 2 πορτοκάλια ολόκληρα ή μια μπανάνα. Σε ότι αφορά τα δημητριακά, προτίμησε αυτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως η βρώμη, συνδύασε τα με γιαούρτι (στέρεα τροφή σε σχέση με το γάλα άρα με πιο αργή απορρόφηση) και πρόσθεσε καρύδια ή αμύγδαλα.
 
http://www.stylista.gr/well-being/food/3153~Healthy-Breakfast-H-kalh-mera-apo-to-prwino-fainetai~article

Δεν υπάρχουν σχόλια: